skip to Main Content

Let op de signalen

Wist u dat jaarlijks circa 30.000 ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik. In werkelijkheid ligt dit aantal nog hoger, maar veel gevallen komen niet aan het licht of zijn niet meetbaar.

Financieel misbruik

Er zijn verschillende vormen van financieel misbruik. Vaak gaat het om hogere geldopnamen dan normaal of  goederen die zomaar zijn verdwenen. Ook kan een testamentwijziging of het sluiten van volmachten en overeenkomsten wijzen op financieel misbruik. Bijna altijd is er sprake van een vertrouwensrelatie tussen de oudere en degene die verantwoordelijk is voor het misbruik.

Bij de meeste oudere stellen is het vaak zo geregeld dat één van de partners de financiële zaken regelt. Zolang beide gezond blijven is er niets aan de hand, maar wat als de financieel kundige partner iets overkomt?

Financieel misbruik van ouderen ontstaat geleidelijk en volgens een aantal stappen. Het begint vaak met een toenemende kwetsbaarheid van de oudere. Dit kan zich uiten in zowel lichamelijke als geestelijke achteruitgang. Een vriendelijke buurman of een bekende kan zich opwerpen als de redder in nood door bijvoorbeeld eerst de boodschappen te doen. Als de vertrouwensband is gemaakt dan wordt in veel gevallen zomaar de pinpas afgegeven. Ook kan via een bankvolmacht volledige controle worden gegeven over alle bankzaken van de oudere.

Wie echt kwaad wil regelt dat er een algemene volmacht via de notaris wordt geregeld. Naast de bankzaken kan de gevolmachtigde nog veel meer schade aanrichten. Er kunnen leningen worden verstrekt, schenkingen worden gedaan en andere overeenkomsten worden gesloten met als doel de oudere financieel te benadelen.

Hoe dan wel?

Iemand die op basis van zo’n vertrouwensrelatie een volledige volmacht heeft ontvangen hoeft geen wettelijke rekening en verantwoording af te leggen. Met behulp van een notariële acte zou dit geregeld kunnen worden, maar dat gaat veel mensen te ver. Daarom komt NeBeK met het  financieel levenstestament. Hierin wordt geregeld welke personen op de hoogte worden gesteld van de wensen en de uitvoering op het gebied van geldzaken. Dit financieel levenstestament is onderdeel van ons Gemoedsrustplan.

U wilt wel graag grip houden op uw financiële beslissingen nu en in de toekomst. Vaak komt een ziekte of ongeval onverwacht. U heeft dan ineens veel aan uw hoofd. Geld mag dan ‘maar geld’ zijn, uw geldzaken kunnen u op zo’n moment veel zorgen geven. Om deze zorgen te voorkomen is er Het Gemoedsrustplan. Het Gemoedsrustplan helpt u alle belangrijke financiële zaken op een rij te zetten. U legt vast wie er namens u beslissingen mag nemen als u dat zelf niet meer kunt of wilt. En wat er vanaf dat moment met uw geldzaken en bezittingen gebeurt.

Kiest u voor het NeBeK Gemoedsrustplan, dan weet u zeker dat uw geldzaken ook in de toekomst volgens uw wensen geregeld worden. Dat heeft veel voordelen:

  1. Op orde. Wij helpen u nadenken over uw financiële en zakelijke situatie, wensen en toekomst. Alleen al het ordenen en plannen, en het weten wie later namens u beslissingen neemt, geeft veel rust.
  2. Alle tijd. Voor het nemen van de belangrijke beslissingen over uw toekomst, heeft u alle tijd. Gebruik die tijd goed. Onze ervaring is dat tijd en aandacht ontbreken op het moment dat u de financiën noodgedwongen uit handen moet geven, bijvoorbeeld door ziekte.
  3. Goed advies. De expertise van NeBeK staat per direct tot uw beschikking. Wij adviseren u graag bij het nemen van beslissingen over uw financiële toekomst.
  4. Veranderen uw wensen? Dat is geen enkel probleem. U kunt uw gegevens ten allen tijde zelf wijzigen.
  5. U kunt uw dossier voortdurend inzien. Zo heeft u altijd zelf de controle over uw geldzaken.
  6. Wij komen in actie zodra u niet meer zelf voor uw geldzaken kunt zorgen. Maar eerder kan ook. Als u nog wel bij machte bent om uw financiën zelf te regelen, maar daar geen tijd voor (of zin in) heeft, helpen wij u graag.
Back To Top