skip to Main Content

Alles was goed geregeld. Totdat de vertrouwenspersoon zelf ernstig ziek wordt.

Dat boeren vaak een eenzaam bestaan lijden is tijdens de CO2-crisis wel duidelijk geworden. Tegenwoordig een boerderij runnen valt niet meer mee. Onzekere prijzen, onzekere regels, onzekere oogsten, onzekere opvolging.

Groei en bloei

Hoe was het net na de oorlog. Hongersnood mocht nooit meer voorkomen en er was de politiek alles aan gelegen om het de boeren zo goed mogelijk naar de zin te maken. Het beroep stond hoog op de maatschappelijke ladder en ze zorgden destijds voor veel werkgelegenheid. De mechanisatie zorgde voor een enorme schaalvergroting en productiviteitsverbetering. Wie zijn boerderij na jaren van groei goed kon verkopen zat er zeer warmpjes bij. Het rendement op spaargeld was destijds zo hoog dat rentenieren een leuk tijdverdrijf werd.

De notaris als helpende hand

De afgelopen periode kwamen wij via de notaris in contact met een boer die op 62 jarige leeftijd zijn boerderij voor een zeer goede prijs kon verkopen. Hij had geen kinderen, geen partner en ook geen directe familie. Hij had zijn zaken desondanks goed geregeld. Hij had een persoonlijke assistente in dienst genomen. 25 jaar jonger, een gezond boerenverstand en ze was behalve aardig ook voldoende op de hoogte van de financiële en fiscale wereld. Inmiddels is hij 92 jaar en is zij al 30 jaar een soort van mentor en bewindvoerder. Het zou zijn tijd wel duren.

Totdat zij ernstig ziek werd en het erop lijkt dat zij de 92 jarige man niet zal overleven.

Er wordt rondgebeld naar diverse instanties (accountant, notaris, bank, enz.) om te informeren of er een vervanging gevonden kan worden. Dit lukt niet omdat de partijen niemand weten of omdat de personen die genoemd worden een belangenverstrengeling hebben.

De notaris wijst vervolgens op NeBeK als partij die hier iets in kan betekenen. Na een kennismakingsgesprek en situatie bespreking, wordt een notariële volmacht voor ons kantoor geregeld en kunnen we de diverse taken van de vertrouwenspersoon overnemen. Zo regelen wij nu de PGB, doen de bankzaken, houden de administratie bij, sturen facturen van zorgverleners naar de SVB, halen contant geld en zijn aanspreekpunt voor de zorg verlenende instanties.

NeBeK helpt

Kortom, de zeer uitgebreide taken van de vertrouwenspersoon worden naadloos door NeBeK overgenomen.

Back To Top