skip to Main Content

Financiële onrust of gemoedsrust? Maar hoe?

Nu rust, straks rust

Bij een goede gezondheid maak ik mij soms al zorgen over de financiën. Komt er maandelijks genoeg binnen om alles te kunnen betalen? Heb ik alles waar ik recht op heb goed en tijdig aangevraagd? Voor mijn gevoel doe ik dat nu nog redelijk maar wat als mij iets overkomt? Er zijn zoveel voorbeelden te verzinnen waarbij het mis kan gaan. Hoe voorkom ik deze financiële onrust?

 

De dementie wordt steeds erger

“Sinds een half jaar weet ik dat ik een beginnende vorm van Alzheimer heb. Nu lukt het me nog om alle geldzaken te regelen. Maar alles gaat langzamer. Ik ben bang dat ik het zelf niet in de gaten heb als ik steken laat vallen. Mijn man heeft er geen kijk op. Ik zou het hem wel kunnen leren, maar als ik het straks echt niet meer kan heeft hij zijn handen meer dan vol aan de mantelzorg. Nu ik nog goed ben, wil ik ervoor zorgen dat de geldzaken ook straks op rolletjes lopen. Hoe kan ik de toekomst een stapje voor zijn?”

 

Straks blijf ik alleen achter

“Mijn partner regelt altijd onze financiën. De belastingzaken, de toeslagen, contact met de overheid; hij doet het graag en vlekkeloos. Ik heb er geen omkijken naar. Dat is maar goed ook, want ik zou niet weten hoe het allemaal moet. De laatste tijd holt zijn gezondheid achteruit. Het duurt niet lang meer of ik blijf alleen achter. Hoe moet dat nou met de geldzaken? Mijn kinderen wil ik er niet mee lastigvallen.”

 

Wie zorgt er voor ons kind?

“Onze gehandicapte dochter woont bij ons thuis. Maar hoe lang nog? Mijn partner en ik zijn de jongste niet meer. We praten vaak over waar onze dochter moet gaan wonen als wij niet meer voor haar kunnen zorgen. En wie regelt dan haar geldzaken? Nu zijn wij haar bewindvoerder.”

 

Ik wil geen onmin in de familie

“Mijn ouders hebben een mooi en zorgzaam leven. Door hun leeftijd en gezondheid gaat alles nog, maar het is een wankel evenwicht. Samen met mijn broer en zus zorg ik dat ze nog in hun eigen huis kunnen wonen. Mijn moeder heeft gevraagd of ik hun geldzaken wil verzorgen. Dat vind ik geen goed idee. Daar komt geheid ruzie van. Mijn broer en zus steggelen nu al over de aanstaande erfenis. Ik zoek een onpartijdig persoon, iemand die de geldzaken van mijn ouders namens hen wil regelen.”

 

Financiële onrust of gemoedsrust?

Hoe krijg ik het voor elkaar dat in de toekomst mijn geldzaken gaan lopen zoals ik dat wens? Misschien moet ik toch eens het gemoedsrustplan van NeBeK  rustig gaan lezen.

Back To Top