skip to Main Content

Financieel Levenstestament

We hopen dat u het nooit nodig heeft, maar toch bieden we het u graag aan: het Financieel Levenstestament. In dit document legt u vast wie er namens u over uw financiën mag beslissen en wat u daarin belangrijk vindt, als u dat tijdens uw leven niet meer zelf kunt of wilt. Door ziekte bijvoorbeeld. Of een ongeluk. Zo weet u zeker dat uw geldzaken ook in die situaties volgens uw wensen geregeld worden. Het Financieel Levenstestament, een onderdeel van het NeBeK Gemoedsrustplan.

In een ‘gewoon’ testament kunt u allerlei zaken vastleggen die van belang zijn nadat u bent overleden. De verdeling van geld en goederen, de opvoeding van minderjarige kinderen en wie er bijvoorbeeld voor uw huisdier zal zorgen. Door daar nu al over na te denken en het helder op te schrijven, weten uw nabestaanden later precies wat u belangrijk vindt.

Belangrijke beslissingen

Een Levenstestament heeft veel overeenkomsten met een gewoon testament. Maar er is een belangrijk verschil; het gaat nu om zaken die namens u geregeld moeten worden tijdens uw leven. Een ongeluk, dementie of andere ziekte kan er voor zorgen dat u niet meer zelfstandig beslissingen kunt nemen. Dat kan tijdelijk zijn of blijvend. Als niet is vastgelegd wie dan namens u mag handelen, wijst de rechter iemand aan. Dat kan een vriend of familielid zijn of iemand van een zogenaamd ‘bewindvoeringskantoor’. Maar weet diegene wat u belangrijk vindt? En waar al uw paperassen liggen? Steeds meer mensen willen dit soort financiële rompslomp in mogelijk kwetsbare tijden voorkomen, en registreren nu al wat zij belangrijk vinden.

In een traditioneel Levenstestament doet u dat op twee terreinen: beslissingen over 1) uw gezondheid en 2) uw geldzaken. Een nieuwe variant is het Financieel Levenstestament van NeBeK. Dit document helpt u stap voor stap met het bepalen van al uw financiële wensen.

Voor wie?

Het Financieel Levenstestament kan een uitkomst bieden in de volgende gevallen:

* uw naasten beschikken niet over tijd of financiële deskundigheid

* u kunt er niet van op aan dat naasten of derden volgens uw wensen handelen, bijvoorbeeld vanwege spanningen of belangenverstrengeling

* u wilt uw naasten niet belasten met deze zorg voor en over u.

Het Financieel Levenstestament

GRATIS via NeBeK’s Gemoedsrustplan

Zo werkt het Financieel Levenstestament

Het Financieel Levenstestament is een (kosteloos) onderdeel van het NeBeKs  Gemoedsrustplan. Hiermee begeleiden wij u bij het maken van beslissingen over alle geldzaken die voor u belangrijk zijn. Of het nu gaat om uw vermogen, goederen, verzekeringen of contracten: we zetten in heldere taal alle mogelijkheden voor u op een rij. Zo kunt u, via onze online vragenlijst, in uw eigen tijd en in uw eigen tempo nadenken, overleggen en uiteindelijk de keuzes maken die het best bij u passen.

In actie

Mocht de situatie zich voordoen dat u niet meer zelf voor uw geldzaken wilt of kunt zorgen, dan is één telefoontje naar NeBeK voldoende. Wij komen dan direct in actie om uw financiële zaken volgens de ‘regie-aanwijzingen’ uit uw Financieel Levenstestament te regelen. Het moment waarop dat gebeurt, bepaalt u zelf. Tot die tijd verzorgt u uw geldzaken zelf  – in de wetenschap dat uw financiële belangen ook in de toekomst  gewaarborgd zijn.

Nu rust, straks rust.

Back To Top