skip to Main Content

Regel nu wat je later wilt.

Achteraf is het gemakkelijk praten. Alle signalen stonden op rood, maar als zoon stond ik erbij en keek ernaar. En van een financieel levenstestament had ik nog nooit gehoord.

Steeds meer in de war

Mijn moeder ging de laatste jaren geestelijk achteruit. Volgens haar was ze vorige week gestopt met roken, terwijl ze al twintig jaar geen sigaret had aangeraakt. Ze vroeg ons steeds vaker hoe het met met haar moeder ging die een half jaar eerder was overleden. Toen we samen naar de film Twister van Jan de Bont keken en ze vol hield dat ze zelf ook met de auto in een tornado was beland wisten we eigenlijk genoeg. Maar we lachten het weg. We wilden niet toegeven dat moeder eigenlijk onze moeder niet meer was.

Mijn vader was bijna 30 jaar geleden overleden aan alvleesklierkanker. Wat was ze toen nog sterk. Ze was ook nog veel te jong om verder alleen door het leven te gaan. Een paar jaar later kreeg ze een nieuwe vriend en zij hebben nog een hele lange periode gezond en met veel plezier samen geleefd. Mijn moeder was erg zelfstandig en financieel redde ze het prima. Haar nieuwe vriend had heel veel goede kwaliteiten, maar financieel begreep hij de wereld een stuk minder.  Ze woonden samen in moeders huis. Zijn zoon kwam bijna dagelijks op bezoek en met z’n drieën genoten ze veel en vaak van de kleine dingen.

Signalen

Over het financieel levenstestament was nog niets bekend, dat werd in die periode nog niet geregeld. Wij wilden ons niet te veel bemoeien met moeders relatie. Het was haar leven en zij moest daar het mooiste uit halen. Maar toen het langzaamaan bergafwaarts ging zagen we toch wel dat er vreemde beslissingen werden genomen. De zoon die niet werkte reed in een auto die hij met een uitkering niet zou kunnen betalen. De houten tuinmeubelen met 10 jaar garantie bleken een jaar na aankoop al weer verdwenen.

Verder achteruit

Moeder ging steeds verder achteruit en we drongen er op aan om de zaken financieel goed te gaan regelen. Mijn moeder vond dat op haar goede momenten ook een goed idee, maar haar vriend en zijn zoon deden er alles aan om de boel te vertragen. Zelfs toen moeder werd opgenomen in een verzorgingstehuis bleek dat belangrijke documenten niet beschikbaar waren. Ook vanuit het verzorgingstehuis maakten ze zich zorgen om de financiële kennis van moeders vriend. De gezondheid van moeders vriend ging plotseling erg achteruit. Hij kon de situatie met moeder ook niet langer aan en overleed veel sneller dan gedacht. 2 maanden na diens overlijden werd ik eindelijk door de rechtbank als bewindvoerder benoemd en kreeg ik de beschikking over het vermogen en de bezittingen van moeder. Met verbazing zagen we de afschrijvingen op haar bankafschriften. Vooral de grote geldopnamen na het overlijden van haar vriend wekten een enorme boosheid op. Moeders bankpas lag nog in haar woning en alleen de zoon van haar overleden vriend kon daar over beschikken. Hij ontkende alles en wij moesten ons berusten in de gedachte dat een kale kip niet geplukt kan worden. Met hem is ook geen contact meer.

Achteraf

Achteraf is het gemakkelijk praten. Eigenlijk wisten we dat moeder financieel werd misbruikt, maar we hoopten dat we het mis hadden.

Hadden we maar eerder geweten van het Gemoedsrustplan, dan was het zeker anders gelopen.

Back To Top